Am să mă opresc doar la muzică. Avem atât de multe canale de muzică folclorică, unde 1/3 din ecran e ocupat de publicitate şi anunţuri, unde muzica încet încet capătă alte conotaţii, valoarea se pierde, ritmul se schimbă şi mă întreb unde se va ajunge? Folclorul e recunoscut pentru conservatorismul său, pentru stilul care nu acceptă influenţele modernităţii. E locul unde tradiţia românească se păstrează intactă, originile noastre care sunt uitate de majoritatea românilor, sunt ţinute în viaţă de artişti precum Grigore Leşe, Tudor Gheorghe, Nicolae Furdui Iancu sau Dumitru Fărcaș. Sunt păstrători ale unor motive din trecutul nostru. Câte din cântecele lor nu prezintă viaţa omului la ţară, motive religioase, motive de dragoste sau, dacă luăm în discuţie doina (cântec de jale şi dor specific folclorului românesc), care s-a născut din suferinţa mamelor care îşi vedeau copiii plecaţi la "răzbel" şi nu îi mai vedeau venind înapoi. Dar aşa ceva se uită...tradiţia se afundă în negura anilor, locul ei fiind luat de "sărbători" de peste mări şi ţări, de genuri muzicale comerciale, a căror versuri n-au nicio semnificaţie.
Doamne fereşte-ne de vremea când muzica folclorică va fi înlocuită de manele, iar tradiţia românească de sărbători străine!
P.S. Ascultaţi vă rog doar o bucăţică din folclorul nostru...
eu nu as lua-o asa. Ce-i drept manelele sunt eextrem de populare in detrimentul muzicii de calitate, dar oamenii inteligenti si care apreciaza muzica buna nu vor disparea pur si simplu. Vom avea mereu folclor. Nu va fi la fel de cunoscut, dar il vom avea. Oricum speranta mea e ca la nivel national ne vom intelepti.
RăspundețiȘtergere*Trebuie sa-ti spun, de fiecare data cand postezi ceva cu eticheta "meditatie la absolut", mor putin.
Oamenii inteligenti sunt din ce in ce mai putini. Ia doar exemplul limbii romane, care se modifica atat de des ca am ajuns sa scriem nicio impreuna si multe alte astfel de cazuri doar pentru ca lumea asa le folosea. S-a cazut la invoiala cu majoritatea utilizarilor, desi nu chiar corecte.
RăspundețiȘtergeree un criteriu teribil, e firesc ca limba sa evolueze in fct de mersul natural al limbii, asa a fost de veacuri, nu poti sa conservi artificial limba romana, nu e latina.
RăspundețiȘtergerehai sa nu ne legam de chestia cu limba...ti-am dat doar un exemplu, care oricum nu poate fi pus pe seama evolutiei, modificarea s-a facut in functie de uzul in masa.
RăspundețiȘtergereSa revenim la post si sa lasam limba romana pentru alt post
Nu cred că folclorul va fi înlocuit vreodată de manele, mai degrabă sunt cântăreţi de folclor de mâna a 2-a gen Ileana Ciuculete sau alţii asemeni ei, care transformă muzica populară veridică într-una comercială.
RăspundețiȘtergerePână la urmă, folclorul înseamnă prin definiţie"înţelepciunea poporului" şi nu cred că va putea fi înlocuit vreodată de manele sau genuri de muzică paralele, dar oamenii sunt cei care nu ştiu să promoveze calitatea şi cu toate acestea ştiu să spună că ce frumoase sunt dansurile arăbeşti, ori cele indiene şi ce interesant dansează grecii.
Din nou, totul porneşte din noi şi din atitudinea pe care o avem când participăm la un concert de muzică populară sau se cântă o melodie folclorică.
O singură întrebare...câţi din cei care ţi-au citit acest articol s-au uitat măcar odată cu interes la "Tezaur folcloric", o emisiune ce are loc de peste 30 de ani?
Sebastiane, eram la subiect. (Cred ca nu iti dai seama de absurdul situatiei) Tu ai folosit limba ca un argument, eu ti-am aratat ca nu e un argument valid si tu imi raspunzi cerandu-mi sa nu ma abat de la subiect.
RăspundețiȘtergereCe inseamna pentru tine, "sa nu ne abatem de la subiect"?
Daca intr-o discutie tu aduci un argument invalid, ti se pare normal sa fie acceptat? Sau sa trecem mai departe, sa ne facem ca nu-l vedem?
Cand incepi o conversatie trebuie sa accepti ca exista un risc, exista riscul sa ajungi in locuri neasteptate. Daca experienta e prea obositoare atunci nu mai incepe conversatii sau cere-le interlocutorilor sa fie de acord cu tine din prima
curiozitatea ne impinge spre diversitate, lucru spre care ne indreptam cu mai mare usurinta, asta datorita faptului ca nu ne cunoastem propriul folclor
RăspundețiȘtergerepentru Griogore Lese jos palaria!
si o piesa draga mie: http://www.youtube.com/watch?v=OR8b2RBXMFY&feature=related
Maria draga, ajungem sa dezbatem probleme de limba si gramatica de la folclori.
RăspundețiȘtergereFaza cu "nicio" sau alte chestiuni din categoria aceasta e ca marea majoritate a romanilor au inceput sa foloseasca cuvantul legat, iar intelectualii nostrii, oamenii din Academia Romana au hotarat sa accepte in DOOM si aceasta varianta. Unde e reactia intelectualilor la asta? Plus ca acesti intelectuali nu mai asculta muzica din folclorul nostru, eventual asculta muzica culta, dar nu populara.
folclor*
RăspundețiȘtergereda, putem ajunge sa disputam limba pornind de la folclor, analogiile si metaforele, exemplele te ajuta sa intelegi mai bine, chiar sa ajungi la un compromis. Toate lucrurile sunt conectate.
RăspundețiȘtergereNu poti opri timpul in loc. Precum limba noastra e mereu in schimbare si mereu la cheremul oamenilor care o schimba sau mutileaza, la fel si muzica tine de oameni. Folclorul e frumos, "sublim chiar", dar nu e mai e la moda. Vor exista mereu cei cativa care il apreciaza chiar daca ar putea aprecia muzica disco, si vor exista cei care se vor bucura ca muzica disco a aparut si nu mai trebuie sa asculte folclor.
Intorcandu-ma la exemplul cu limba, ce ar putea face intelectualii? Daca oamenii nu mai folosesc cuvintele in felul considerat in trecut a fi corect, nu au nimic a face.Ce e corect azi poate fi gresit maine, pentru ca limba trebuie sa fie cea vorbita de oameni, nu inscrisa in carti si vorbita doar de calugari.
Nu ma mai cert cu tine Maria. Mergi la scoala sa inveti si inveti si cum sa vorbesti corect. Daca tot ai deschis subiectul asta, te-as ruga sa scrii un post despre evolutia limbii in ziua de azi, pentru ca uite, noi am prins o etapa in schimbarea limbi. Si vom dezbate acolo aceasta problema. Nu cere nimeni sa fi inebunit dupa folclor, ci sa ii acorzi respectul cuvenit. Aici nu merge ca e la moda sau nu, nu poti spune....aaa...folclor..."it's too old fashion for me". In fine, astept postul tau despre limba romana in evolutie
RăspundețiȘtergereRaman uimit unde se poate ajunge de la o tema de discutie. Daca tot e asa, imi permit si eu sa provoc putina isterie si sa propun un topic despre oamenii care incep sa critice orice numai de dragul conversatiei. Daca s-a propus un subiect legat de folcor nu va puteti limita la dezbaterea acestuia?
RăspundețiȘtergereIn opinia mea, subiectul acesta poate fi confruntat intr-o serie mai ampla de capitole (Folclorul zilelor noastre I, II...), asta pentru ca folclorul romanesc se poate imparti intr-o varietate de subgenuri. Ma refer aici la folclorul promovat de N.Furdui Iancu, D. Farcas, Dinu Iancu Salajan si multi altii, etichetat de specialisti ca folclor comercial, dar elevat d.p.d.v calitativ. Cealalta categorie si cea mai importanta este folclorul promovat de Grigore Lese, Ioan Bocsa, Tudor Gheorghe, Ion Creteanu, Doina Lavric, Maria Tanase, Vasile Mucea etc. Se pare ca acesti artisti sunt printre ultimii care au adoptat un stil de interpretare primitiv, asemanator cu cantecul strabunilor care isi cantau starea de spirit in orice moment al zilei. Impropriu spus "cantau", termenul preferat de specialisti fiind verbul "a hori". Ei, si cum batranii nostrii horeau la coasa, la sapa, la treierat, in sezatori, in timp ce torceau sau teseau sau cantau in zi de sarbatoare ei pur si simplu isi exteriorizau sentimentele fiecare prin versurile proprii, de multe ori inventate pe loc. Astfel artistii amintiti mai sus au incercat, desi nu le-a iesit de fiecare data, sa imite macar stilul batranilor. Nu stiu cati dintre voi ati avut ocazia sa ii ascultati, eu unu l-am prins pe G. Lese de doua ori live si as mai experimenta din nou o repetitie. Pur si simplu te capteaza, nu te poti ridica de pe scaun, ti se ridica parul corp. Practic te fascineaza... Nu cred ca pot eu dar sper ca autorul o sa ne posteze si alte cantece din folclor, cel postat la inceput fiind o corinda straveche :)
mai Sebi, eu incerc sa-ti largesc orizontul dar conversatiile in contradictoriu cu tine se sfarsesc pentru mine in acelasi fel... Vai Maria, imi dai dureri de cap. Asa ca ma retrag pentru ca nu vreau sa suferi.
RăspundețiȘtergeres-apoi, eu nu ma consider provocata decat daca primesc un pingback
RăspundețiȘtergereaici nu e vorba de durerea mea de cap...trebuia sa te rezumi la post, iar exemplu meu daca nu ti-a convenit trebuia sa dai tu altul mai bun ca sa imi demonstrezi ca am gresit. Poate nu foarte inspirat, dar asta am gasit pe moment.
RăspundețiȘtergereSa incercam sa revenim la folclor...
Daca imi dati voie sa intervin si eu in conflictul pe care il purtati cu atata inversunare, trebuie sa mentionez de la inceput ca sunt de partea autorului.
RăspundețiȘtergereAvand banuiala ca te numesti Maria, da-mi voie si mie sa ma adresez tie cu aceasta forma.
Ma surprins atitudinea ta critica din primul comentariu si ma gandesc ca neplacerea ce-ti este provocata de audierea manelelor ti-a indus pesimismul in ceea ce priveste izbanda folclorului in fata manelelor. Spun asta deoarece am constatat aceeasi atitudine la persoanele "scarbite" de directia in care se indreapta societatea romaneasca. Cred ca un remediu potrivit ar fi promovarea folclorului in randul tinerilor, in special in randul celor constienti de importanta conservarii, asta insemnand adolescenti de la 17-18 ani in sus, ca noi de altfel:)
Ce zici sa punem de o miscare sociala in sensul asta?
Vere, ritmurile moderene asociate muzicii populare nu reprezinta ceva iesit din comun sau penibil, sau mai stiu eu ce.
RăspundețiȘtergereUn exemplu bun poate fi Zdob si Zdub, o trupa care a adaugat muzicii populare moldovenesti niste ''rockareala'', si dupa parerea mea suna foarte misto.
Daca muzica populara e pastrata doar autetentica, in forma ei pura, nu prea o sa mai ajunga la publicu' tanar.
In schimb exista si exemple de penibil: Puiu Codreanu, Guta (ce treaba are el cu muzica populara?) etc.
Oamenii astia, care fac muzica etno doar din dorinta de a face bani, ca alte interese nu vad, nu prea au ei habar de muzica.
Exista lautarii ambulanti care pun un ritm de house sau dance pe clapa, un acord, iar peste mai baga si un saxofon, taragot sau vioara + un solist care canta deobicei pe nas.
In rest pentru pastratorii de folclor nu am decat respect.
Mie personal imi place muzica oseneasca sau cea din maramures. Dupa parerea mea e muzica, care ne-a ramas de la daci.
Bata, vere!
Bafta*
RăspundețiȘtergeresalut! despre folclor nu am ce sa comentez! m-am uitat asa peste blogu' tau... si mi se pare cam plictisitor.. gaseste si tu alte teme de discutii.. ceva mai interesant. ca nu stiu cine se apuca sa vorbeasca despre folclor in ziua de azi! sau despre alte teme plictisitoare...bafta
RăspundețiȘtergereAsta e parerea ta, domnule sau doamna anonim, vad ca asa te-ai "semnat".
RăspundețiȘtergere