Ţin să menţionez că acest blog este proprietate personală, iar eu mă voi folosi de acesta în conformitate cu nevoile şi credinţele mele. Îmi iau de asemenea dreptul de a modera discuţiile pe marginea subiectelor expuse aici şi voi ignora orice atac la persoană, mai ales dacă vine sub formă anonimă.

marți, 29 martie 2011

Hai cu promovarea!

În cadrul universităţii la care studiez şi eu a început febra promovării facultăţilor atăt la liceele din oraş cât şi la cele din jurul reşedinţei de judeţ. Lucru bun de altfel...tinerii elevi de clasa a XII-a care înca nu s-au hotărât pot alege acum dintr-o gamă largă de facultăţi şi specializări.
"Lupta" e acerbă...oferte care mai de care mai bune, taxe mai mici sau mai mari, locuri bugetate, burse de studiu în străinătate, aplicaţii de teren (unde e cazul), toate sunt argumente din arsenalul de promovare a facultăţilor, fiecare încercând să atragă cât mai mulţi elevi.
Ţin minte când au venit şi la liceul unde învăţam...m-au ajutat să mă hotărăsc şi nu regret deloc alegerea făcută.
În concepţia mea, tânărul din ziua de azi merge la facultate ca să devină OM. De aceea e bine să vă gândiţi bine, dragi elevi şi eleve, ce doriţi să faceţi mai departe. Alegeţi facultatea în funcţie de pasiune şi pricepere, nu alegeţi facultăţi după nume, mergeţi unde credeţi ca vă veţi forma ca oameni pentru că la angajare acest lucru se va simţi. Doar dacă mergeţi să vă angajati la stat contează numele diplomei, dar dacă mergeţi la privat...patronul va fi interesat ce ştii să faci şi în funcţie de asta îţi va acorda o slujbă.
Alegeţi cu grijă tineri elevi, alegeţi ce va face placere şi nu neaparat ce va aduce mulţi bani, mirajul câştigului e înşelător.

2 comentarii:

  1. un pas important in viata care cred ca nu trebuie hotarat in clasa a-12-a ci trebuie sa ai optiunile cu mult timp inainte,sa stii in mare parte pe ce sa te axezi.

    RăspundețiȘtergere
  2. asa-i, dar se poate intampla sa omiti pur si simplu un domeniu care ar fi interesant din punctul tau de vedere. Poate-ti amintesti numai dupa ce o persoana intretine activitati de promovare a facultatii sau a specializarii respective. Din acest punct de vedere, actiunile de promovare sunt binevenite atat pentru cei hotarati, cat si pentru cei indecisi. Importanta pe care o prezinta aceste actiuni consta efectiv in edificarea unui viitor, poate constitui pana si o asigurare de viitor pentru elevul care urmeaza sa ia hotararea.
    Eu personal am participat acest an la astfel de actiuni, promovand Universitatea si in special Facultatea la care sunt student, in orasul natal. Am avut in acest fel ocazia sa constat, uneori fara nici o satisfactie, ignoranta si pasivitatea cu care trateaza unii elevi capabili un astfel de subiect. Intr-un liceu cu un profil oarecum corelat cu disciplinele de studiu ale facultatii, am avut neplacerea sa constat ca obstacolele care stau in calea unui potential student, sunt de obicei de natura financiara. Este trist, in situatia in care nivelul de pregatire al absolventilor scade de la o generatie la alta, asta din cauza unor "inadaptati" social trimisi cu forta sa faca scoala, sau si mai rau, din cauza unor paraziti anacronici, inscrisi la facultate numai ca sa-si justifice studiile superioara necesare in CV.
    Ce se intampla in situatia data? Elita se ridica aidoma spumei, si da in foc, sare din oala, pleaca din tara. Iara noi, romanii, ramanem cu "ilustrii" medici restanti la disciplina de anatomie, cu experti economisti cu cunostinte rudimentare de aritmetica sau conducatori absolventi de seral sau scoli profesionale, specializati in manipularea strungului sau a masinii de rectificat, si de ce nu, cizmari pentru nostalgici.

    RăspundețiȘtergere